ÇOCUKLARDA MAHREMİYET EĞİTİMİ
Öncelikle siz ebeveynler olarak bu konu ile ilgili hassas olmanız gerekmekte ve mahremiyet eğitimi nedir öğrenip, çocuklarınızı bu konuda detaylı bilgilendirmeyi sağlamalısınız.
Mahremiyet eğitimi ise cinsel bilgilerin de içinde olmasıyla birlikte daha çok kendisine ve diğer insanlara karşı özelinin/özel alanının farkına varmasını, sosyal hayatın sınırları içinde kendi özel alanını koruması gerektiği, kendi dışında ki insanların özeline saygılı olması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması gibi bilgileri içerir .
Mahremiyet Eğitiminde Neler Kesinlikle Yapılmamalı
- Çocuğunuz istemediği sürece ona dokunmayın. Anne babası bile olsanız çocuğunuzun bedeni ile ilgili kendi sınırları için karar vermesine fırsat tanıyın ve onun sınırlarına saygı duymalısınız.
- Çocuğunuzun cinsel organının sevgi objesi olarak görülmesine izin vermeyin.
- Tuvalet eğitimi verilirken ani sert tepkiler (ör; alt ıslatma durumunda nasıl yaptın, neden tuvaletin geldiğinde bana söylemedin, rezil ettin beni gibi) göstermemelisiniz.
- Çocuğunuzun ona zarar verebilecek kişileri hissettiğini düşündüğünüzde reddetmesi durumunda tepki göstermeyin.
- Çocuğunuzun başkasının kucağına oturmasına izin vermeyin.
Mahremiyet Eğitiminde Neler Yapılmalı
- Çocuğunuzun kendi özel alanlarını fark etmesine destek olarak özel alanını belirlemesine yardımcı olmalısınız, yabancı insanlara nasıl sınır koyması gerektiğini kendisinin öğrenmesine destek sağlamalısınız.
- Çocuğunuzun mahremiyetine saygı duymalısınız. Örneğin giysilerini değiştirmeniz gerektiği zamanda çocuğunuzdan izin istemelisiniz. Bu iletişim çocuğunuzda ‘’ Bedenime izinsiz kimse dokunmamalı’’ fikriyle hoşlanmadığı bir durumla karşılaştığında karşısında ki kişiye sınır koyduğunu gözlemleye bilirsiniz.
- Çocuğunuz tuvalete girdiği zaman siz kapının dışarıda beklemeniz gerekmekte, çünkü çocuğunuz sizi her zaman gözlemlediğini ve duyguranızı sezimsediğini unutmamalısınız. Bu davranışlarınızla çocuğunuzun mahremiyetini sadece sözlerle değil, davranışlarınızla desteklemiş olursunuz.
- Çocuğunuzun hayır demesine saygı duymalısınız.