GERİ

YETERSİZLİK

Bireyin yetersizlik duygusunu gizleme amacı, sırasında bulunduğu durumu ayırt edemeye bilir. Buna bağlı olarak da kişi, enerjisinin büyük bir kısmını yetersizlik duygusunun sonuçlarına ayırmakta ve zihni sürekli olarak bu duyguyu saklamaya sebep olan ayrıntılarla meşgul olmaktadır. Bu durumda kişinin yaşamı, hissettiği yetersizlik konumdan üstün olduğunu düşündüğü konuma gelme çabası içinde ve kişi bu zaman içinde durumun farkına varmaya bilir.

Yoğun yaşanan ve/veya bireyi başkalarına üstün gelmeye çabasına yönelten yetersizlik duygusu farklı psikolojik belirtiler aracılığıyla dışarıya yansımaktadır.  Bu bağlamda öfke, suçluluk duyma, yaşam güçlükleri karşısında çaresizlik hissetme, ilişkilerde doyumsuzluk yaşama, kendine güvenememe/kendi değerini yadsıma gibi bir çok psikolojik belirti yetersizlik duygusunun dışa vurum biçimleri olarak değerlendirilmiştir.(Adler, 2008; 2004; Mosak, 1989; Sweeney, 1989). Öte yandan yetersizlik duygusunun özellikle sosyal fobi, obsesif kompülsif bozukluk ve düşük benlik saygısı gibi kaygı temelli psikolojik sorunlar (Yao ve ark., 1998), bazı psikotik belirtilerle (Moritz, Werner ve Collani, 2006) ilişkili olduğunu gösteren  çalışmalar da vardır.

Tedavi olarak danışanların grup etkileşimi süreci içinde  bu duyguları ile yüzleşmesi  gerekmektedir. Yanlış belirlenen yaşam hedefleriyle ilişkili davranışlarını düzenlemesi ya da değiştirebilmesi gerekmektedir.  Bu bağlamda bu duyguyla başa çıkmak için grupla psikolojik danışma uygulamalarının en etkili sağaltım yaklaşımları olduğu görülmektedir.

KAYNAK

Adler, A. (2004). Yaşamın anlam ve amacı. (Çev. K. Şipal). Ankara: Say Yayınları.

Adler, A. (2008). Nevroz sorunları. (Çev. A. Kılıçlıoğlu). Ankara: Say Yayınları.

Mosak, H. H (1989). Current psychotherapies. In R. J. Corsini & D. Wedding (Eds.). Adlerian psychotherapy (pp. 65-118). USA: F.E. Peacock Publishers

Moritz, S., Werner, R. ve Collani G. V. (2006). The inferiority complex in paranoia readdressed: A study with the implicit association test. Cognitive Neuropsychiatry, 11(4), 402-415.

Yao, S. N., Cottraux, J., Martin, R., Mollard, E., Buovard, M., Guerin, J. ve Hanaur, M. T. (1998). Inferiority in social phobics, obsessive-compulsives, and nonclinical controls: A controlled study with the inferiority scale. In E. Sanavio (Ed.). Behavior and Cognitive Therapy Today (pp. 305-318). Oxford: Elsevier Press. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal / 2014, 5 (42) Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal 2014, 5 (42), 280-293