Oyun çocuk kendilerini en rahat ve özgür hissettiği yerdir aslında. Oyun yoluyla çocuğu en doğal halinde gözlemleme imkanımız olur. Oyun sportif uğraşların ve eğitimin temelini oluşturur ve insan yaşamında kişiliğin gelişiminde oyun büyük rol oynamaktadır. Yaşamın ilk yıllarına en çok terçih edilen etkinlik oyundur. Çocuk oynayarak dünyasını ve çevreyi tanımaya çalışır.Her ne kadar artık mahhale arasında sokakta oyun oynamasalar da Çocuklar oyun içerisinde oynadıkları roller aracılığı ile ileri yaşamları için deneyim kazanırlar. Bu hayal gerçekçi deneyimler onların erken yaşlarda gerçek yaşam için davranış biçimlerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Oyunun çocuğun psiko-motor gelişimine etkisi;
Gelişim, baştan ayağa ve içten dışa doğru gerçekleşir . Çocuğun büyük ve küçük kas gelişimi ilk iki yılda hızlı ilerleme göstermektedir. Küçük kasların motor gelişimdeki tamamlama süreci, daha önce sistematik olarak yapılan hareketlerin davranışa dönüşmesini sağlar. Oyunla bir nesneyi tutma, kavrama, bırakma, okşama, delme, yoğurma, ilikleme, açma-kapama, delikten ip geçirme, makasla kesme, çizme boyama, fırça kullanma gibi hareketlerle küçük kasların gelişimi desteklenir. Aynı zamanda oyunla çocukta, yürüme, koşma-atlama, uzağa atlama, tırmanma, kayma, merdiven inip çıkma, fırlatma, yakalama ağırlık kaldırıp taşıma, çömelme, kalkma, sıçrama, sekme, dengede durma, sallanma, topu hedefe atma, top sürme, ip atlama, bisiklete binme gibi faaliyetlerle büyük kasların gelişimi desteklenir. Bunun dışında basketbol, voleybol, futbol, jimnastik ve benzeri spor etkinlikleri ile büyük kasların motor gelişimi desteklenir. Güç-tepkiye hazır olma, hız, durgun ve dinamik dikkat, koordinasyon, esneklik gibi psiko-motor yetenekler çocuğa oyunla kazandırılmaktadır. Her çocuk faklı olduğu gibi, bedensel ve psiko-motor gelişim düzeyi de farklıdır.
Oyunun çocuğun duygusal ve zihin gelişimine etkisi;
- Oyunla çocuk duygusal tepkilerini kontrol altında tutmayı, sorunlara karşı uzaklaşmayı, öz güveni, sevinç ve haz almayı sevgi ve beğenilme duygularını geliştirmesinde destek sağlar. Bu da duygusal gelişim için önemli bir aşamadır.
- Yine oyunla çocuk eski deneyimlerini, davranışlarını, bilgilerini pekiştirir.
- Nesneler arasındaki ayrılık ve benzerlikleri ilişkisi kurar, düşünme, kavrama, algılama gibi zihinsel yeteneklerini gelişimine katkı sağlar.